Aan Peter Lankhorst, onafhankelijk voorzitter van de werkgroep Pintohuis, zoals aangesteld door Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam.
20 december 2009
20 december 2009
Geachte heer Lankhorst, geachte leden van de werkgroep,
Uw concept (21-12-2009) van het verslag van de werkgroep aan de gemeente heb ik met belangstelling en verbazing gelezen.
De leuke plannetjes verwoord in bovengenoemd verslag gaan geheel en al aan de feitelijke situatie voorbij. Door het aanvaarden van een veel te beperkte opdracht van het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel Centrum, bent u slechts tot instrument en medeplichtige van een onbehoorlijk bestuur gedegradeerd.
De feiten:
De gemeente heeft tot 2044 het voortdurend recht van erfpacht verleend voor een registergoed, zijnde een bibliotheek en bovenwoning.
De N.V. Amsterdams Monumentenfonds heeft het registergoed in 1998 gekocht voor 377.000 Euro (ook wel genoemd een prikkie), en, gezien de koopprijs, rechtsgeldig verklaard: 1) het Pinto pand te gaan gebruiken als openbare bibliotheek en één woonhuis zoals het toen in gebruik was; 2) de sociaal-culturele en maatschappelijke functie van het Pinto huis te waarborgen; 3) dat een eventueel nieuwe huurder past in de gebruikstraditie van het Huis de Pinto; en 4) dat diens gebruik of bestemming overeenstemt met de waardigheid van het pand.
Het registergoed is dus een bibliotheek en bovenwoning en kan dus slechts verhuurd worden als openbare bibliotheek en woning. Gelukkig is dit notarieel gewaarborgd door (inmiddels) Stadsherstel Amsterdam N.V., beheerder zonder winstoogmerk. Elk ander gebruik zal uiteindelijk door een rechter getoetst moeten worden. Daar zal uw werkgroepje geen verandering in brengen. Ik neem aan dat de gemeente dit wist en dus op onbehoorlijke wijze u en uw leden van de werkgroep voor het karretje gespannen heeft.
Dat uw verslag op valse wijze verantwoordelijkheid van zich afschuift en oneigenlijke nieuwe voorwaarden stelt licht ik ook graag nog even toe:
U stelt mogelijkheden te hebben gevonden “Mits er een goede en vruchtbare samenwerking tot stand komt”. “En tegen aanvaardbare kosten.”
De goede en vruchtbare samenwerking dient slechts tussen verhuurder en toekomstig huurder tot stand te komen, zodat de functie van het Pintohuis gewaarborgd blijft. Een buurtstichting is hier helemaal niet gewenst noch noodzakelijk. Ditzelfde principe geldt ook voor het kostenaspect. Hierbij zij aangetekend dat de door u genoemde huurkosten (> 65.000,-- Euro) in geen enkele redelijke verhouding staan tot de aankoopsom (377.000 Euro in 1998) van het Huis de Pinto. Geen wonder dat de OBA de huur heeft opgezegd! En, een schande dat zulke huursommen in het verleden zijn voldaan uit publieke middelen.
Tot slot mijn spijtbetuiging dat zo veel tijd, moeite en geld verspild wordt met het verdraaien van de werkelijkheid en toekomst van het Huis de Pinto zoals deze reeds door de legendarische Geurt Brinkgreve notarieel is zekergesteld *.
Kortom: de Pinto bieb zal blijven !
Elbert Kaan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten